Италия изхвърля на боклука храна за $12 млрд. годишно

Страната ограничава тези количества със закон

17:54 04.08.2016

Италия прие закон за серия от мерки, с които да се ограничи количеството на извърляната на боклука храна на годишна база. Законопроектът беше подкрепен от 181 сенатори, двама се въздържаха, а 16 бяха против.

Мярката цели количеството хранителни продукти, които се изхвърлят, да се намали от 5 млн. тона на 1 млн. тона. Причината е, че според изчисленията на правителството загубите от съсипването на хранителни продукти струва на икономиката на страната около 12 млрд. долара годишно. Други данни пък твърдят, че става дума за 1% от БВП на Италия.

Проблемът обаче не е наличен само в тази държава. По данни на Организацията за храни и селско стопанство (ФАО) в света се губят около една трета от произвежданите хранителни продукти, а в Европа загубите достигат до 40%. С продуктите, които се изхвърлят днес в Европа, биха могли да бъдат нахранени 200 млн. души, посочват от ФАО.

Законодателите в Италия не за първи път обръщат внимание на проблемите на борбата с глада. Преди три месеца Върховният съд на страната постанови, че кражбата на неголямо количество храна с цел утоляване на глада не е престъпления, предаде БГНЕС. До приемането на новия закон производителите и продавачите се сблъскваха с големи рискове и трудности при опитите за намаляване на обемите не ненужните продоволствия.

Например много от тях се опасяваха да не нарушат стандартите за хигиена и безопасност при даряването на благотворителни организации на продуктите, чийто срок на годност е изтекъл. Новият закон облекчава процедурата при такива дарения, освобождавайки продавачите от необходимостта да следват строгите санитарни стандарти. Сега компаниите могат просто един път в месеца да попълват документ, регистриращ пожертваните от тях хранителни продукти. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | Италия | продукти | храна | забрана | физик | Валшери Симеонов | Amazon Go | красива

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ