Китайският юан вече е световна резервна валута

Съмненията в монетарната политика на Пекин обаче остават

09:43 01.10.2016

Китайският юан официално се присъединява към долара, еврото, японската йена и британския паунд в качеството им на световни резервни валути. Това е изключително важен момент в кампанията на Пекин за по-голямо влияние на световната сцена, съобщава Reuters.

Юанът влиза в кошницата с резервни валути на Международния валутен фонд (МВФ) в деня, когато се чества националният празник на страната - създаването на Китайска народна република през 1949 г.

Стъпката вероятно няма да се отрази на пазарите, тъй като бе обявена миналата година, но ще постави не особено прозрачната икономическа и монетарна политика на Пекин в светлината на международните прожектори, тъй като централните банки ще прибавят активи в юани към официалните си резерви.

Китай изненада пазарите като девалвира валутата си миналата година и оттогава курсът на юана се понижи до близо 6-годишен минимум, което е още една причина за безпокойства във връзка с и без това слабия световен растеж.

Някои наблюдатели се опасяват, че ангажиментите на Пекин за реформи във финансовия сектор и за по-голямо отваряне на пазара ще бъдат изоставени след дипломатическия успех.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | резерви | юан | централни банки | консулство | революционен центризъм | Article 13