Нова жалба спира търга за тол системата

Бойко Борисов нареди на регионалния министър да разговаря по темата с Румен Радев

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще спре за известно време обществената поръчка на стойност 200 млн. лв. за изграждане на тол система в България. Жалбоподател е чешката фирма „Толлнет“ АД – специализирана в проектиране, разработване и доставяне на продукти и решения при управление на пътни такси.

Компанията се обявява срещу решението на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от 29 декември 2016 г. да обществената поръчка със срок за подаване на документи до 5 януари. Търгът е за изграждането на тол системата за таксуване на камиони с обща маса над 3.5 тона и за електронни винетки на леките автомобили.

Обществената поръчка предизвика скандал с изключително краткия срок за подаване на документи. Освен това възобновяването й противоречи на обещанието на министър-председателя Бойко Борисов да не се пускат нови поръчки, докато не бъде назначено служебно правителство.

От АПИ се опитаха да обяснят ситуацията, заявявайки, че става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на търг, обявен преди повече от 9 месеца - на 5 април 2016 г.

В дискусията около целесъобразността на поръчката и необходимостта да се пусне точно в този момент се включи и новоизбраният президент Румен Радев. Чрез профила си във Facebook той призова АПИ да спре обществената поръчка. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри да спрат всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с екипа на Радев.

„Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“, написа в понеделник новоизбраният президент.

Във вторник Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да разговаря с Румен Радев във връзка с публикуваното от него мнение. Целта е да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на новоизбрания президент Радев, се казва в съобщението на Министерски съвет.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Лиляна Павлова | АПИ | камиони | телеком оператор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини