Петкова кани "Росатом” на преговори за АЕЦ "Белене”

Работната група ще разгледа възможните варианти по проекта

16:12 09.08.2016

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е изпратила покана към представители на руската държавна компания "Росатом" да посетят България между 15 и 30 август за преговори по проекта за строежа на АЕЦ "Белене" и сътрудничеството в ядрения сектор. Това съобщиха от енергийното министерство.

С писмо до генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко тя е поискала да се определи съставът от руска страна на работна група, свързана с проекта "Белене“, за който българската Национална електрическа компания е осъдена от арбитраж да плати 620 млн. евро за поръчано и произведено за ядрения проект оборудване от руската "Атомстройекспрот", собственост на "Росатом".

От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори на НЕК Петър Илиев и на собственика на дружеството - Български енергиен холдинг, Петьо Иванов.

Тази група ще разгледа възможните варианти по проекта "Белене" като ще се обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта „Белене“ и ще предложат решение в най-кратки срокове.

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Товагава стана ясно, че двамата са обсъдили продължаването на съвместни проекти за газопровода "Южен поток", за газовия хъб „Балкан”, за петролопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене". За да се осъществят обаче те, ЕК настоява да се спазят всички европейски изисквания.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проекти | енергетика | АЕЦ | обезщетение | Александра Андресен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини