Yahoo! променя името на част от бизнеса си

Мариса Майер и част от останалите мениджъри ще напуснат компанията

Американската интернет компания Yahoo! ще промени името на инвестиционния си бизнес, съобщава The Guardian. Основната дейност, свързана с търсачката, имейлите, интернет портала и новините, ще остане със сегашното популярно име дори след финализирането на сделката с американския телеком Verizon.

Ще се отдели отделна компания, в която ще бъде включен 36-процентния дял в Yahoo Japan, 16% от китайския онлайн търговец Alibaba и патентното портфолио. Новото дружество ще се казва Altaba, което според източници на The Wall Street Journal е комбинация от думите „алтернатива” и Alibaba.

Yahoo ще се сбогува и с няколко от топ мениджърите си. Сред тях е изпълнителният директор Мариса Майер, един от основателите на Yahoo Дейвид Фило и ръководителят на борда на директорите Мейнард Уеб. Новият председател на борда на директорите ще бъде Ерик Брандт, който влезе в съвета през март мината година, а преди това е работил като главен финансов директор на Broadcom Corp.

Стойността на сделката по закупуването на интернет бизнеса на Yahoo от Verizon е 4.8 млрд. долара и бе обявена в края на юли 2016 г. Приключването й се очаква в началото на 2017 г., след което ще бъде променено името на Yahoo. Въпреки всичко мащабните хакерски атаки върху данни на потребители на търсачката може да се отразят на условията по сделката. През септември 2016 г. Yahoo потвърди, че през 2014 г. са били откраднати данни за най-малко 500 млн. от нейните потребители. През декември Verizon обяви, че възнамерява да  изчака резултатите от разследването.

Yahoo! - американска компания, собственик на втората в света най-популярна търсачка. Тя предоставя редица услуги, съвместен интернет портал Yahoo! Directory включва популярната имейл услуга Yahoo! Mail, една от най-старите и най-популярни в интернет.

The Verizon - телекомуникационна компания в САЩ, основният актив - водещият мобилен оператор на пазара в САЩ Verizon Wireless. Тя е най-голямата телекомуникационна компания по капитализация в САЩ и на второ място в света (след China Mobile).

Сделката с Verizon ще сложи край на 21-годишната история на Yahoo като независима компания, но все още трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2017 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: продажба | Yahoo | директор | име | промяна | шампион

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини