Американски агенции извършват нови кибератаки срещу САЩ

Това твърди Guccifer - хакерът, който разкри, че Хилъри Клинтън е използвала несигурен частен имейл адрес, докато е била държавен секретар

Guccifer, румънският хакер, който първи разкри на света, че Хилъри Клинтън е използвала несигурен частен имейл адрес, докато е била държавен секретар, се е свързал с телевизия Fox News. Той е направил това от затвора в град Арад, Румъния, за да обясни защо не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да излежи друга присъда.

45-годишният хакер, чието истинско име Марсел Лазар, иска да остане в румънски затвор, а не да бъде екстрадиран в САЩ, където да излежава своята присъда от 52 месеца за извършване на киберпрестъпления, включително неоторизиран достъп до защитен компютър и кражба на самоличност. След като се призна за виновен по две от общо девет обвинения срещу него, Лазар беше осъден на 1 септември 2016 г. Тогава районният съдия Джеймс Качерис отбеляза, че румънецът си е сътрудничил с представители на американското правителство, включително и с Федералното бюро за разследване (ФБР). Въпреки това съдията наложи тежка присъда, като се аргументира със засилени кибератаки срещу граждани на САЩ, хакването на Демократическата партия и други разкрития от мрежата за анонимно споделяне на засекретени данни WikiLeaks.

Сега, в обширно ново интервю пред Fox News Лазар разглежда няколко актуални събития и дава отговор на въпроса защо смята, че хакерите за „Guccifer 2.0“, която заявиха, че са проникнали в компютърната мрежа на Демократическата партия, не са руснаци, а вместо това „американското правителство“. Хакерът обяснява, че идеята е дошла от един от придружителите му от Държавния департамент по време на полета му за екстрадиране от САЩ през пролетта на 2016 г.

„Мисля, че може би Guccifer 2.0 е Държавният департамент или този човек (…), който се занимава с моя случай“, обяснява Лазар и добавя: „Мисля, че е по-скоро сякаш са го планирали“. Според хакера проекта Guccifer 2.0, през който се извършват нови кибератаки, е вътрешна работа, като в него участват хора от командването на американската правителствена Агенция за национална сигурност (АНС), както и от Централното разузнавателно управление (ЦРУ). „Очаквам не един, а сто Guccifer-и да се появят“, заявява румънецът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | ФБР | Вашингтон | ЦРУ | кибератаки | АНС | румънски хакер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини