Ана Бърнабич: Русия е голям приятел на Сърбия

Според нея Сърбия си сътрудничи отлично с НАТО, но се придържа към военния неутралитет

Руската федерация е голям приятел на Сърбия. Това заяви в четвъртък министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич на белградския форум за сигурността с участието на заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър.

Попитана за руското влияние на Балканите Бърнабич заяви: „Русия е голям приятел на Сърбия, имаме религиозни, културни и исторически връзки, и в допълнение, също икономически - споразумение за свободна търговия.

Според Бърнабич Сърбия си сътрудничи отлично с НАТО, но се придържа към военния неутралитет. "Данните показват, че ние сме се свързани с всички страни, близки сме не само с Русия. Сърбия участва в 16 международни учения, 9 учения със Съединените щати, както и две с Русия.

Ръководителят на сръбското правителство също така подчерта, че тя не разглежда като проблем факта, че четири страни от региона вече са членки на НАТО и две искат да се присъединят към военния блок. "Това не променя нашата позиция. И ако те уважават нашата позиция (неутрална), няма да имаме проблем с това”- увери министър-председателят на Сърбия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | НАТО | Сърбия | Ана Бърнабич