Борисов: Договорът за добросъседство с Македония е една от критичните теми

България иска развитие по проектите за магистрала и жп линия между двете страни

Договорът за добросъседство е една от критичните теми, които Македония трябва да реши. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов за македонския информационен сайт МКД в навечерието на първото посещение на македонския премиер Зоран Заев у нас.

За България и Македония най-важното в момента са инфраструктурните проекти между тях, защото това помага на хората да пътуват и улеснява бизнеса и инвестициите, коментира Борисов. По думите му на Балканите има проблем с името на Македония, с Гърция със сигурност. „Надявам се, че вече имате решение на проблемите, защото колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в Европейския съюз“, смята премиерът.

В отговор на въпроса, как ще се преодолеят историческите спорове между двете страни, българският премиер подчерта: "Аз имам принцип - историята да остане на историците. Те да спорят, те да се доказват. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград, защото магистрала Струма-София-Солун дава големи възможности, да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки".

В интервюто Борисов изразява надежда, че след преодоляването на тежката политическа криза Македония бързо ще напредва в развитието си.

България винаги е подкрепяла Македония по пътя й към Европейския съюз и НАТО, казва премиерът. "Винаги сме твърдяли в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО, е нещо, което ще успокои региона", добави той. Председателството на България на Европейския съвет ще има положителен ефект върху Балканите, убеден е Бойко Борисов.

За македонското онлайн издание той заявява, че разширяването на ЕС на Балканите е приоритет, но то зависи на първо място от изпълнението на критериите за членство.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Македония | посещение | Зоран Заев | договор за добросъседство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини