Кристо строи най-голямата скулптура в света в Абу Даби

Творецът все още чака разрешение от властите, за да стартира работата по проекта

Кристо строи най-голямата скулптура в света в Абу Даби
След като в началото на годината Христо Явашев - Кристо прекрати проекта си „Над реката“ в Колорадо в знак на протест срещу избирането на Доналд Тръмп за президент, космополитният творец реши да концентрира цялата си енергия върху една от най-дългоочакваните си идеи – най-голямата скулптура в света, наречена „Мастаба“. 

Колоритната мозайка се заражда в мислите на Кристо преди цели 40 години. Тя ще бъде изградена от 410 000 петролни варела, подредени в пирамидална форма на египетски гробница с плосък покрив. Своеобразната скулптура ще се извиси на 150 метра над земята и ще засенчи по размери дори Великата пирамида в Гиза, надвишавайки я с почти 3.5 метра. Съоръжението е планирано да бъде построено в Абу Даби и все още се чака официално разрешение от властите, за да стартира проектът. 

Най-голямото препятствие пред Кристо и спътницата му в живота и кариерата, вече покойната Жан-Клод, са били именно бюрократичните спънки. Тези пречки понякога са отнемали десетилетия, какъвто е случаят и с проекта „Над реката“, който след 25 години и три администрации вече официално остава в историята като един от многото нереализирани планове. 

„През последните 50 години реализирахме 23 проекта, но не успяхме с други 36“, коментира Кристо, цитиран от Architectural Digest. „Винаги работехме по няколко проекта наведнъж, защото не знаехме кой ще получи разрешение“, допълва той. 

Миналата година към „Плаващите кейове“ на италианското езеро Изео се стекоха над 1 милион души от целия свят. Сега всички са вперили поглед в очакване на новото му творение. 

Според предварителните разчети проектът „Мастаба“ се оценява на 340 млн. долара, като Кристо твърди, че финансирането ще е смесено – независимо, от продажбата на собствени творби, и от инвеститори. Очаква се, че конструирането ще отнеме около 30 месеца. 
Коментари: 0