Джордж Кремлис: Туризмът в България е заместил тежката промишленост

Кръговата икономика ще направи туризма устойчив, смята експертът

Туризмът в България се е превърнал в заместител на тежката промишленост, поради което той се нуждае от сериозна реклама. Това заяви Джордж Кремлис, ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия, цитиран от Kmeta.bg. По думите на Кремлис, България - в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова, работи активно за това да се рекламира като привлекателна дестинация.

Експертът взе участие в дискусия на тема „За по-чист морски туризъм“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Портала на българските общини Kmeta.bg, днес в конферентната зала на Община Бургас.

Според изискванията на ЕС до 2020 г. страната ни трябва да е преработила 50% от рециклируемите отпадъци, а до 2030 г. този процент се очаква да скочи до 70 на сто.

В тази връзка Кремлис обърна внимание на тъй наречения кръгов, затворен туризъм, който вече е тенденция в Европа и по-важното, той е предпоставка за устойчиво развитие на сектора. „В момента кръговата икономика е ключов приоритет в ЕК, не само в сферата на туризма. При нея ще се създаде сектор в туризма, който ще е свързан с биоразградимите отпадъци”, коментира Кремлис.

За черноморския регион  управлението на отпадъците също е от огромна важност, убеден е експертът. Той даде пример с голям хотел от типа „ол инклузив”, за какъвто е изчислено, че средно генерира на ден по два килограма отпадъци на човек. От тях 60 са биоразградимите. 

„Затова е от изключителна важност отпадъците да се разделят още в хотелите“, изтъква Кремлис, който обясни, че с въвеждането на кръговата икономика на отпадъците вече няма да се гледа като на боклуци, които ще бъдат заровени някъде. 

„Целите на европейско ниво са това заравяне да се снижи до максимум 10%. Всички отпадъчни продукти ще могат вече да се възприемат като вторични суровини, от които може да има полза”, каза още той.

Една от идеите е хранителните отпадъци да се прибират директно от кухните на хотелите, като една част от тях ще се поставят в контейнери под налягане, а други ще се превръщат в биогаз. Това, от своя страна, ще доведе до разкриването на нови работни места във фирми, които ще се занимават с управлението на тези отпадъци. В Кипър вече действа система, при която мобилни съоръжения посещават хотелите и рециклирането на отпадъците се осъществява на място.

Канализационните съоръжения са едно от нещата, на които трябва да се отдели специално внимание, смята Кремлис. В тази връзка той е на мнение, че Черно море се нуждае от планове за третично третиране на отпадните води. В унисон с целите на затворената кръгова икономика отпадните води следва да бъдат преработени и след това отново да се изпозлват – за миене на плавателни съдове, за селскостопански нужди и т.н.

„За да въведе всички тези мерки за водите, България се нуждае от 5 млрд. евро, а ЕС може да даде около 1 млрд евро”, заяви Кремлис, напомняйки че заради Brexit следващият програмен период ще бъде по-ограничен финансово. 

Експертът е категоричен, че целият този процес би трябвало да тръгне отдолу нагоре – от общините към държавната власт, и навсякъде приоритетите да бъдат много ясно очертани.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | туризъм | отпадъци | черноморие | кръгова икономика | Джордж Кремлис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини