Кабинетът разреши ПИМК да управлява интермодалния терминал в Пловдив

Концесионерът реално беше предопределен след проведена открита процедура

11:48 16.08.2017

Правителството определи „Терминали” ЕАД, 100% собственост на най-голямата компания в транспортния бранш "ПИМК Холдинг Груп" АД за концесионер на Интермодалния терминал в Пловдив. Дружеството ще стопанисва терминала за срок от 27 години.

Концесионерът реално беше предопределен след проведена открита процедура за предоставяне на концесия, тъй като беше единствен участник в нея.

Концесионерът се задължава да извършва фиксирано годишно плащане в размер на 60 000 лв., което ще нараства в зависимост от инфлационния индекс за съответния период. Променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 10% от общия размер на нетните приходи за съответната година от всички дейности, свързани с ползването на обекта на концесията.

Инвестициите, които концесионерът се задължава да извърши в обекта за срока на концесията, са в размер на 15 100 835 лв., като 2 230 493 лв. от тях трябва да бъдат вложени в интермодалния терминал през първите две години от договора. Прогнозните приходи за държавата за целия срок на концесията са 1.2 млн. лв. без ДДС.

Държавата взе решение за концесията през ноември миналата година, след като терминалът беше изграден със средства от ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и национално съфинансиране. Основната цел при реализирането на проекта е да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на Европейския съюз, чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт.

С друго решение „СКМ Порт Видин“ АД беше определено за концесионер на Пристанищен терминал Видин-юг. Участникът е избран след проведена процедура за предоставяне на концесия на терминала за срок от 35 години.

Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 3 737 000 лв. Те са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и за изграждане на нови съоръжения. Концесионерът следва да извършва годишно концесионно плащане, съставено от две части – фиксирана и променлива. Фиксираната част е в размер на 8060 лева без ДДС, а променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 1,76% от общия размер на нетните приходи за текущата година от всички дейности, свързани с ползването на обекта на концесията, които надвишават приетата сума за базови приходи от 252 000 лева.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | управление | срок | концесионер | ПИМК | терминали | интермодален терминал Пловдив

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини