Китай увеличи с над 50% цената на една от най-важните суровини за Запада

Пекин задължи фирмите, които добиват волфрам, да се придържат към квотите си и да не изнасят повече, отколкото им е позволено

Цената на един от най-ключовите материали в областта на икономиката и отбраната на Запада расте по-бързо, отколкото на всяка друга основна суровина, пише The Economic Times. Волфрамът, използван за закаляване на стоманата в балистичните ракети и бургиите, поскъпна с над 50% през последните два месеца.

Причината за рязкото поскъпване се крие в нарастващите опасения за намаляване на доставките от Китай, откъдето се доставя 80% от цялата необходима суровина за света. Страната затваря мините, които замърсяват, и налага квоти на производството на волфрам.

„Китайците опитват да наложат контрол над производството на волфрам”, коментира Марк Седън, старши мениджър в компанията за метали Argus Consulting. „Те използват политиката за опазване на околната среда, за да ограничат производството извън квотите”, добавя той.

Цената на волфрама в Европа е нараснала с 52% от началото на юли, сочат данни от Metal Bulletin. Според индекса на суровините на Bloomberg този ръст е надминал всички 22 основни материала.


Европейският съюз класифицира волфрама като „критична” стока, а британският център за геодезични науки British Geological Survey (BGS) го поставя в челните позиции на списъка с материалите, чиито доставки са застрашени и които са необходими за поддържането на икономиката и начина на живот на Обединеното кралство. През 2012 г. волфрамът стана причина за прехвърчане на искри в международните отношения, тъй като тогавашният американски президент Барак Обама внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу китайските ограничения на доставките.

Китай ограничава доставянето на волфрам до около 91 300 метрични тона годишно, но рутинно надхвърля квотата си с до 50%, отчасти защото голяма част от волфрама идва като страничен продукт от мини, които произвеждат други метали като молибден, разказва още Седън.

Изглежда обаче, че тази толерантност е приключила засега. Китайското Министерство на индустрията и информационните технологии на 6 юни издаде указ, в който се казва че производителите трябва да се придържат към производствените квоти, а тези, които нямат квоти или които ги надхвърлят, трябва да спрат производство. Освен това няма да предоставят квоти на фирми, които нарушават правилата за безопасност или за опазване на околната среда.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Китай | износ | квоти | мини | Пекин | суровина | Запад | волфрам