Microsoft принуждава потребителите да ползват Office 365

Компанията обвързва употребата на два продукта, които нямат нищо общо помежду си

Компанията Microsoft ще добави в следващата версия на Windows 10 – Fall Creators Update; 1709 – нов видео редактор. Това ще бъде приложението Story Remix, чрез което ще бъде възможно обединяването на отделни снимки и видеа в цялостни клипове с различни музикални и видео ефекти.

Оказва се обаче, че прилагането на 3D ефекти в клиповете ще е възможно срещу заплащане. Това обаче не е всичко: въпросните ефекти ще са достъпни след заплащане на… Office 365.

Office 365 се различава от версиите Office 2013 и 2016 основно по това, че заплащането за него не е еднократно, а е под формата на абонамент – потребителите имат възможност да плащат месечни или годишни такси, за да работят с офис пакета. Сега вече към уравнението се добавя нов фактор – възможността за използване на 3D ефекти в програмата Story Remix. Потребителите ще могат да изпробват безплатно въпросните ефекти, но няма да могат да запаметяват видеа с тях, ако нямат абонамент за Office 365.

Към юли 2017 г. е имало само 27 млн. души, които са си плащали абонамент за този офис пакет. Сравнение с броя потребители, които използват Windows 10, показва, че над 300 млн. души няма да могат да се възползват напълно от Story Remix, пише сайтът MsPowerUser. От Microsoft уточняват, че ще има ограничен списък с безплатни 3D ефекти за всички, но за използването на пълния набор от тях ще е нужен абонамент за Office 365.

Неприятното в това решение на Microsoft не е, че иска заплащане срещу определени 3D ефекти, а че обвързва употребата на два продукта, които нямат нищо общо помежду си – Story Remix и Office 365. Това вероятно е стратегия да се накарат повече хора да преминат към плащането на такси за Office, но определено заради нея, ако някой не иска да използва изобщо офис пакета на тази компания, вероятно ще се откаже и от видео редактора ѝ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | Windows | Story Remix | Office | офис пакет | видео редактор