МОН планира до 2021 г. да има само една смяна в училищата

Министърът на образованието заяви, че е важно да бъде въведена задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца

Министерството на образованието има за цел до 2021 г. да въведе едносменен режим на обучение в училищата. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ образователният министър Красимир Вълчев.

„Признавам си, че в по-големите градове ще бъде трудно да изпълним тази цел, но сме планирали с ръководството на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура“, добави той. По думите на министъра такива преговори протичат с общините в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Вълчев коментира и темата за задължителната предучилищна подготовка за децата на 4 години. Министърът определи такава мярка като важна и потвърди, че е възможно родителите да бъдат санкционирани, ако откажат да запишат децата си. В момента подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години.

В началото на август Вълчев обясни, че децата, които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка, по-лесно се задържат в системата. В момента децата, които не са обхвани от детските градини и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от училище. Образователният министър уточни, че преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан образователен дефицит и преподавателите трудно ги „избутват” до 5-6 клас, след което отпадат. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: училища | деца | МОН | Красимир Вълчев | едносменен режим | предучилищна подготовка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини