Огромен ръст при производството на цигари през май

Индексът на промишленото производство е нараснал с 9.6% спрямо 2016 г.

12:44 10.07.2017

Производството на тютюневи изделия през май е нараснало с 60.1% спрямо същия месец през 2016 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е втори пореден месец, в който това производство нараства със значителен процент. През април статистиката отчете годишен ръст от 35.2%.

С повишенията от двата месеца на практика се компенсира изцяло драстичният спад на тютюнопроизводството, който бе отчетен през пролетта на 2016 г. През април и май миналата година спадовете бяха съответно 45.4% и 47.4%, а понижения, макар и значително по-малки, имаше до април 2017 г. Тези спадове бяха свързани с решението на цигарения холдинг "Булгартабак" да прекрати производството в софийската си фабрика, което се случи в началото на април 2016 г.

В началото на май тази година тютюневият гигант British American Tobacco (BAT) финализира сделката с "Булгартабак" за придобиване на основните български марки цигари срещу 100 млн. лв. На 2 май Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването, а на 5 май сделката беше приключена. В началото на този месец се разбра, че BAT планира да изнесе част от производството на новопридобитите марки в Румъния. Тъй като засега това не се е случило, по всичко личи, че ръстът на тютюнопроизводството у нас се дължи именно на сделката с британския гигант, който няма фабрики в България, а продуктите се доставят от Германия, Полша, Унгария и Румъния до централния склад в София, откъдето се разпространяват в цялата страна.

В областта на преработващата промишленост ръст е отчетен и при производството на основни метали (41.9%) и при производството на метални изделия, без машини и оборудване (37.2%). Спаднало е производството на текстил и изделия от текстил, без облекло (5.5%) и производството на облекло (2.6%).

На годишна база ръст на промишленото производство като цяло е отчетен преработващата промишленост (13.5%) и в добивната (6.1%), а спад е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (3.6%).

През май 2017 г. цялостният индекс на промишленото производство в България е нараснал с 9.6% спрямо същия месец през миналата година.

Индексът е календарно изгладен, което означава, че са отстранени вариациите в месечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците, на националните празници и на наличие на екстремни стойности (например повече неработни дни).

За месец пък – от април до май 2017 г. – индексът е отбелязал ръст от 2.7%. В този случай данните са сезонно изгладени, което значи отстраняване на сезонния компонент от тях. През май увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост (+3.8%), преработващата (+2.6%) и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (+2.9%). Конкретно в преработващата промишленост по-значителен ръст е отчетен в следните области: производство на лекарствени вещества и продукти (+13.9%), ремонт и инсталиране на машини и оборудване (+13%), производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (+10.4%). Спад е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и оборудване (-11.7%), производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (-8.1%), производството на химични продукти (-2.7%).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | България | производство | промишленост | тютюневи изделия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини