Дончев: Администрацията става електронна, ще има съкращения

До 2020 г. административните услуги ще се ползват повече от таблет, отколкото на гише, прогнозира вицепремиерът

09:47 28.09.2017
Предстоят промени в държавната администрация, сред които и съкращения на държавни служители, свързани с оптимизирането на административните услуги и преминаването на администрацията към електронни услуги. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Nova. Така той коментира появилата се информация за 30% съкращения в държавната администрация.

„Съкращаването на хора не е самоцел. Трябва да се оптимизира реда в общата администрация. Не във всяка служба има нужда от отделно звено или от отделен човек. Практиката в развитите държави и в техните администрации показва, че е хубаво да се създадат или на национално, или на регионално ниво звена, които пак да бъдат държавни, и които да предоставят услуги на всичките администрации. Практиката показва, че от това се повишава и качеството, падат разходите, свързани с административното обслужване. Дали това може и ще доведе до съкращаване на хора - напълно е възможно”, коментира Томислав Дончев.

Голямата цел е администрацията да ни струва по-малко пари и да работи по-добре”, допълни той.

Дончев разясни как ще се променя администрацията до 2020 г.

"В масовия случай хората ще ползват административните услуги от таблета си, и много по-малко на гише. Ще има и гишета, но ще имате много по-малко поводи да ходите на тях", обясни той.

"Гражданин да взема един документ от една администрация, за да го носи в друг, е дълбоко порочно. Това значи, че той върши работата на куриер между двете администрации", каза още той.

И допълни, че в последните години не е инвестирано в основното - всички регистри и архиви да бъдат елеккронизирани и до тях да има електронен достъп.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: администрация | съкращения | Томислав Дончев | електронни услуги

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини