9-те най-опасни растения в света

Макар някои от тях да се използват в медицината, те са буквално смъртоносни

20:55 17.07.2017

Те са красиви, но може да са буквално смъртоносни.Мнозина са били подведени от привлекателността им и багрите им, но са пострадали.

Вижте 9-те най-опасни растения в света, представени от „Бизнесинсайдър”.

1. Aconitum napellus (Самакитка, Вълче биле)


То изглежда красиво и безобидно, но всички негови части са отровни.

Научното му название Aconitumпроизлиза вероятно от планината Akonitos в Понт (Мала Азия). Там, според гръцката митология, Херкулес извежда триглавото куче Цербер от подземното царство на Хадес. От слюнката на Цербер пониква отровното растение аконитум.

Листата на самакитката са дълбоко нарязани. Цветовете ѝ растат на високи класове и достигат височина около 1 метър. Цъфти през юли-август.

Растението е едно от най-отровните в Европа и се използва рядко във фитотерапията заради ниския си терапевтичен индекс (разликата между терапевтична и токсична доза).

Има болковъзпиращо, антиревматично и хомеопатично действие.

В миналото е била използвана като инструмент за откриване на върколаци. Това се определяло като се доближи цвят до гърдите на заподозрян. Наличието на жълтеникава сянка била потвърждение за същността на върколака. От тук идва и името му „Вълче биле”.

2. Ricinus communis (Рицин, Кърлеж)


Произхожда от Източна Африка, но като техническа култура се сади във всички зони с умерен климат. В тропическите ширини е многогодишно дървовидно растение, а в умерените ширини рядко успява да преживее зимата и се развива като едногодишно тревисто растение.

Цялото растение е отровно: съдържа отровния белтък рицин и алкалоида рицинин. Семената му съдържат 45-60% рициново масло.

Цялото растение е отровно. Наблюдавано е отравяне на всички селскостопански животни, което протича в много тежка форма като поразява всички органи и системи.

3. Cicuta (Воден бучиниш)


Водният бучиниш е сред най-често срещаните отровни растения в САЩ и Великобритания. Ако го ядете, може да причини гърчове, които могат да доведат до смърт. Отровно е и при допир.

4. Datura stramonium (Татул)


Широко разпространено в целия свят, то расте върху богата почва, често в полски райони. Едрият му бял до лилав цвят е с формата на тромпет и е от 5 до 12,5 cm.

Татулът е силно токсично растение. Всичките части на татула са силно отровни. В по-големи дози приемането му е дори смъртоносно. Съдържа алкалоиди, които водят до халюцинации, когато дребни количества от татул се сваряват на чай, ядат или пушат.

5. Dendrocnide moroides (Жило с черничеви листа, Gympie Gympie)


Името му Gympie Gympie може и да звучи глуповато, но това австралийско растение е наистина опасно. Листата му са покрити с малки отровни косъмчета, които ужилватс едно докосване. Ако космите се забият в кожата ви, те могат да продължат да причиняват силна болка в продължение на няколко месеца.

Препоръчваното лечение звучи толкова лошо, колкото симптомите. Ужилената зона трябва да се намокри със солна киселина, след това да се използват восъчни ленти, за да се премахнат всички отровни косми.

6. Heracleum mantegazzianum (Гигантски хераклеум)


Гигантският хераклеум може да предизвика обриви, мехури, постоянни белези и дори слепота.

Зрялото растение хераклеум може да достигне 5 метра на височина, а цветът достига размерите на чадър. 

7. Actaea pachypoda (Очите на куклата)


Това е растение от семейство Лютикови, обитаващо в естествени условия източната част на Северна Америка. Наричат го още „Очите на куклата” заради странните му бели плодчета с черна точка, които приличат на очички.

Растението на един клон има около 60 плода. Те са безвредни за птиците. Само 5 плодчета могат да убият човек за 3 часа, ако не се наложи противоотрова. Те съдържат кардио и неротоксини. Вътре са кухи. Цветчетата растат от май до ноември.

8. Aristolochia clematitis (Вълча ябълка)


Това растение се използва често в традиционната медицина, въпреки че може да причини бъбречна недостатъчност. Корените и стъблото на растението са пълни с аристолохиева киселина и следователно отровни, затова е най-добре да не се поглъща напълно.

Растението има характерна неприятна миризма. Листата са сърцевидно-бъбрековидни, , жълтозелени, а цветовете са жълти, разположени в групички в пазвите на листата. Цъфти през втората половина на пролетта и в началото на лятото. Вълчата ябълка се среща по влажните места, край пътищата и оградите в полските, предпланинските и планинските райони, навсякъде из цялата страна.

9. Hippomane mancinella (Плажна ябълка)


Манчинеловото дърво расте в Централна Америка и в южните Съединени американски щати. На испански език е известно също като "дървото на смъртта", защото може да умрете, ако ядете плодовете му, които приличат на малки ябълки.

То може също да причини болезнени мехури, а изгарянето да доведе и до временна слепота. Всички части на растението са опасни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: опасни | растения | смъртоносни | отрова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини