Токио оглавява класацията на най-безопасните градове в света

Азиатските и европейски градове заемат повечето от първите 10 позиции в класацията

Нашият свят се е развил отвъд простото мислене за безопасност по отношение на личното благоденствие, здравето и инфраструктурата. Сега живеем в дигиталната епоха. Ето защо количественото определяне на местата, безопасни за живеене, означава повече от това да се разглеждат равнищата на престъпност и строителните регулации.

Може би един от най-мащабните начини да се определи къде са най-безопасните места за живеене по света е да се разгледа класацията Safe Cities Index, изготвена от The Economist Intelligence Unit. При подбора на местата в тази класация се взимат предвид здравословните условия за живот, безопасността на инфраструктурата, личната безопасност, както и дигиталната сигурност.

Safe Cities Index за 2017 г. включва 60 големи градове, отчитайки 49 показателя. Класацията включва и по-нюансирани и претеглени данни, за да се получи по-точен резултат. Например, тя включва и заплахи, предизвикани от хората, сред които са тероризмът и гражданските недоволства. В класацията също е ревизиран начинът, по който се разглежда половата безопасност – броят на случаите на изнасилване и жени, жертви на убийства.

Японската столица Токио оглавява тазгодишната класация за най-безопасни градове за живот по света. Като цяло азиатските и европейски градове заемат повечето от първите 10 позиции в класацията:


Токио е на първо място по дигитална сигурност, заема второ място по здравословния условия за живот и четвърто място по сигурност на всеки отделен гражданин. Градът обаче не влиза сред първите пет по сигурност на инфраструктурата.

На второ място се нарежда Сингапур, следван от Осака, Торонто и Мелбърн. Топ 10 се допълва от Амстердам, Сидни, Стокхолм, Хонконг и Цюрих. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Quartz

Етикети: европа | класация | Япония | градове | Токио | най-безопасни