Япония може да накара Великобритания да остане в единния пазар на ЕС

Причината е, че Токио е важен търговски и икономически партньор на Обединеното кралство

Япония има изненадващо много влияние върху Великобритания, за да помогне за оформянето на окончателното споразумение за Brexit, пише Quartz. Това се дължи на динамиката на съществуващите търговски отношения между Токио и Лондон, както и на възможността Япония да изтегли целия си бизнес от Великобритания.

В момента Обединеното кралство всяка година внася от Япония стоки на стойност общо 13.7 млрд. долара, като по този начин Лондон е десетият най-голям търговски партньор на азиатската страна. Освен това около хиляда японски компании оперират във Великобритания, осигурявайки работни места за 140 хил. души.


Япония вече ясно показа какво мисли за стратегията на британския премиер Тереза Мей за „твърд Brexit”, която предвижда Великобритания да напусне единния пазар на Европейския съюз, за да може страната да скъса с имиграционната политика на Блока. Японското Министерство на външните работи преди година публикува документ от 15 страни, в който описва потенциалните негативи за британската икономика, ако Обединеното кралство излезе от единния пазар. От японското министерство подчертават, че страната е създала 440 хил. работни места в ЕС, както и че успехът на Великобритания да привлича японски инвестиции се основава на факта, че тя е част от 28-членния Съюз.

Освен това Япония заяви, че бизнесът и банките ѝ ще трябва да придобият корпоративен статут в рамките на ЕС или да преместят дейността си от Обединеното кралство в съществуващи институции в ЕС. Причината, уточняват от Токио, е, че излизането на Великобритания от единния пазар ще изправи японските предприятия пред трудности.

През годината след публикуването на документа Япония вече започна да се придържа към тези предупреждения. Най-голямата японска банка Mitsubishi UFJ Financial Group гледа към Амстердам, Холандия, където да премести британските инвестиционни банкови операции, а компаниите Nomura Group, Daiwa и Sumitomo Mitsui Financial планират да преместят своите основни централи за европейски клиенти във Франкфурт, Германия.

Автомобилният гигант Nissan миналата година заяви, че обмисля преместване на британските си операции в случай на Brexit, но след това изненада всички, когато обяви, че произвежда новите модели Qashqai и X-Trail в английския град Съндърланд. Nissan произвежда над 475 хил. превозни средства в Обединеното кралство на година, от които 80% се изнасят в чужбина, обясни тогавашният главен изпълнителен директор на компанията Карлос Госн.

Само времето ще покаже какво ще стане, но, ако Япония убеди Тереза Мей да промени посоката на стратегията си относно Brexit, това би било огромна победа за Токио и за всички останали чуждестранни интереси, които обмислят изтегляне на бизнес операциите си от британската икономика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | Япония | Токио | Обединено кралство | Brexit | единен пазар