Broadcom оттегля офертата си към Qualcomm

Но запазва идеята за преместване на централата си в САЩ

Сингапурската компания Broadcom официално оттегли офертата си за 117 млрд. долара за придобиването на Qualcomm в сряда. Стъпката идва два дни след блокирането на мегасделката от американския президент Доналд Тръмп с мотива, че тя застрашава националната сигурност на страната. 

Освен офертата компанията обяви, че оттегля и номинациите си за независими директори, които щяха да се гласуват на годишната среща на акционерите на Qualcomm. С тях тя се надяваше да внедри свои хора сред Борда и така да обърне настроенията в американската компания в своя полза.

Broadcom обаче няма да се откаже от плана си да се премести в САЩ. Там – в Сан Франциско, Калифорния, компанията има своя централа. Планът покрай евентуалната сделка с Qualcomm бе производителят да направи това си седалище основно, именно за да се избегне казуса със застрашаването на националната сигурност на Съединените щати. 

Решението за преместването на централата отвъд океана е взето по време на съвет късно във вторник. Компанията е решена на това действия, въпреки че ще ѝ се наложи да плаща данъци с около 500 млн. долара повече на година. 

Базирането в САЩ, вместо в Сингапур, ще улесни Broadcom в бъдеще да придобива американски компании, без да попада под юрисдикцията на Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS).

„Въпреки че сме разочаровани от резултата, Broadcom ще се съобрази с нареждането“, се казва в изявление на компанията, цитирано от Reuters. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: чип | сделка | Доналд Тръмп | придобиване | Qualcomm | Broadcom