Финансират с 20 хил. лева зелени бизнес идеи

Програмата е създадена от Център „Ринкър“ към Фондация BCause

Снимка: Pixabay
18:12 23.10.2017

Стартира програма на конкурсен принцип за  подкрепа на предприемачи в начален етап на развитие, с фокус върху “зелени” и устойчиви инициативи. 

25 000 лв. е безвъзмездното финансиране, осигурено от Българо-американска кредитна банка за награден фонд на най-добрите бизнес идеи. Програмата е създадена от Център „Ринкър“ към Фондация BCause,  в партньорство с Българо-американска кредитна банка.

БАКБ Предизвикателство ще предоставя възможност на предприемачи в начален етап на развитие да получат подкрепа за  своята идея, да изработят  жизнен бизнес модел и да създадат своя  първи бизнес план. Участниците ще бъдат обучавани по съвременна методика, разработена от лекторите на Ринкър център и доказала своята ефективност във времето. Много ценни в програмата са практическите обучения, срещите с предприемачи, взаимната подкрепа между участващите екипи.

Участниците ще разработят своите бизнес проекти и ще ги представят публично в края на месец април.  Оценяването на бизнес плановете ще  бъде поверено на авторитетно жури. Селектираните бизнес идеи ще бъдат представени на широката публика, чрез националните медии. Най-добрият бизнес план ще получи целева награда в размер на 20 000 лева. Ще бъдат връчени още две поощрителни награди от по 3 000 и 2 000 лева.

Програмата БАКБ Предизвикателство е предназначена за предприемачи с бизнес идея, насочена към положително въздействие върху хората и общностите - със социален или екологичен ефект. Търсят се стопански инициативи,  изградени върху концепцията за природосъобразно и устойчиво развитие.

„БАКБ  приема за своя мисия да  подкрепя и развива „зелени“ идеи, свързани с опазването на околната среда, използване на възобновяемите енергийни източници, производството на биопродукти и повишаване на социалната ангажираност на обществото към екологията.„БАКБ Предизвикателство“ е част от тази стратегия на банката. Това е дългосрочен проект, който продължава една година и има за цел да подкрепя и развива най-добрите идеи за „зелен бизнес“. Стратегическата  и финансовата подкрепа, която оказва БАКБ  на идеите с бизнес потенциал, гарантират тяхното развитие и реализацията им в реална среда“, казва Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка.

Търсят се бизнес инициативи в следните направления: устойчива градска среда; „зелени" продукти, процеси, технологии; платформи, подкрепящи устойчиви продукти и производителите им; ефективно използване на суровини/материали и рециклиране; образование и други услуги, свързани с устойчивост;  устойчиво земеделие;  туризъм, развиван по устойчив начин; иновации.

За участие може да кандидатстват хора и екипи с добри идеи за бизнес, свързани с  темата на конкурса, както и микро, малки и средни предприятия с по-малко от три приключили финансови години. Програмата ще работи с предприемачи от цялата страна. Основната част от обученията ще бъдат изнесени извън София и ще са в Плевен. Една от основните цели в стратегията на БАКБ е да подкрепя икономическото развитие в отделните региони на страната, в които банката оперира. Затова Плевен и областта са определени за център на този проект за развитие на предприемачеството. „Искаме да създадем възможност хората да остават в регионите и да имат алтернативи за професионална реализация. Затова е необходима благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност”, казват от БАКБ.

Кандидатстването става само с кратко описание на бизнес идеята и попълване на онлайн формуляр. Авторите на избраните идеи ще бъдат поканени на събеседване. За участие в програмата ще бъдат одобрени до 30 участници.

Срокът за кандидатстване за участие в  конкурса е 20 ноември 2017.

Повече подробности може да намерите ТУК.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: предприемачество | бизнес | зелена идея | Център Ринкър | БАКБ Предизвикателството | Фондация BCause

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини