Мъж изхвърли харддиск с bitcoin за $52 млн.

Сега тези пари са изгубени завинаги

Снимка: Pixabay
Bitcoin е гореща инвестиция. Макар и доста рискова, тъй като за момента не подлежи на никаква регулация. Но цената на виртуалната валута бележи рекорд след рекорд, наскоро премина и стойност от 7000 долара и това привлича все повече хора към нея.

Ако банковата ви сметка бъде хакната или забравите информация за онлайн банкирането си, парите ви все още са на разположение и имате достъп до тях по друг начин.

Ако обаче собственик на bitcoin почине и не е дал личната си парола на някого, и виртуалните пари умират с него. Те си остават в "облака" и няма как да бъдат похарчени, защото няма достъп до тях. Поне за момента хакерите не са успели да измислят начин да отключат парола за достъп до bitcoin, но скоро и това е възможно да се случи. 

Bitcoin ползва 256-битов ключ. Дори огромен компютър, който ползва цялата отдавана от Слънцето енергия не може да изчисли паролата. Защото възможните комбинации са многобройни и ще са необходими няколко десетилетия.

С други думи, загубените bitcoin си остават загубени завинаги.

И точно затова медийното внимание бе привлечено от историята на ИТ специалист от Уелс, който без да иска, е изхвърлил цяло състояние на боклука.

Джеймс Хауел изхвърлил стария си харддиск през 2013 г. На него обаче е записана парола за 7500 натрупани bitcoin. Които сега са на стойност 52,5 млн. долара.

Твърдият диск завършил в депо за отпадъци на старо футболно игрище в Уелс, погребан под тонове рециклируеми отпадъци. Хауел казва пред "Гардиън", че случайно е изхвърлил диска, докато разчиствал бюрото си.

Bitcoin е създадена през 2009 г. Хауел пуска програма за използване на цифровата валута на лаптопа си за около седмица, но той започнал да загрява и да шуми. През 2010 г. лаптопът се счупил и той го разглобил. Повечето от частите били изхвърлени или продадени, но Хауел пазил твърдия диск три години. След това един ден през 2013 г. той разчиствал бюрото си и хвърлил ключа към повече от 52 милиона долара.

Ако може да си направим една поука от тази грешка, то редовно правете бекъп на твърдите си дискове!Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Bitcoin |