Международни финансови пазари: 14 март 2018 г.

Европейската търговска сесия също приключи оцветена в червено

Пореден ден на опасения от търговска война между САЩ и Китай доведе до сесия от понижения за водещите американски индекси. Wall Street отвори търговия на зелена територия, след като по-рано през деня Търговския отдел на САЩ потвърди очакваните данни за стабилна инфлация в страната с ръст от 0.2% на месечна и 1.8% на годишна база.

Впоследствие напрежението от търговската политика на президента Тръмп, както и уволнението на външния министър Рекс Тилърсън надделя и на пазарите мечата търговия зае превес. Допълнителен смут на фондовите борси донесе и блокираната от президента сделка за придобиването на компанията за платки и чипове Qualcomm от Broadcom поради опасения относно националната сигурност. В резултат индексът Dow Jones загуби над 170 пункта от стойността си, а S&P500 и NASDAQ се понижиха със съответно 0.60% и 1%. 

Европейската търговска сесия също приключи оцветена в червено.Всички водещи индекси затвориха с понижения – немският DAX поведе загубилите с 1.59%, следван от FTSE и CAC40 с 1.05% и 0.64%, като най-слабо представяне отчете телекомуникационният сектор.

Икономически данни – САЩ

В 14:30 ч. българско време в сряда Търговският отдел ще публикува информация относно промяната в стойността на продадените стоки на дребно за месец февруари. Очакванията са за ръст от 0.3% на месечна база на фона на понижението от 0.3% за януари. Данните ще бъдат следени с интерес, тъй като се приемат като пряк показател за нивото на потребление в страната и на цялостната икономическа активност.

Sainsbury’s Plc.

От края на 2014 година акцията на британската верига магазини за стоки на дребно показва движение в рейнджови канал с граници от 2.25 и 2.75 паунда. На седмичната графика можем да видим образуване на по-нисък връх и по-ниско дъно от началото на годината, както и пробив под 50 и 100-периодните подвижни средни, което ни кара да смятаме, че понижението в цената ще продължи и в средносрочен план. Влизане в къса позиция ще има за цел достигане до тест на долната граница на рейнджовия канал.

USD/CAD

От началото на седмицата щатският долар показва силно представяне спрямо канадския си конкурент. На 6-часова графика валутната двойка тества долната граница на канала, в който се движи и след получена подкрепа от 50-периодната ЕМА, възобновява възходящото движение. Следващ тест за USD/CAD ще бъде ниво от 1.3000, което смятаме, че ще бъде преодоляно, продължавайки двумесечния бичи тренд.

XAG/USD

От началото на февруари цената на среброто се движи в хоризонтална посока, без видимо надмощие на купувачи или продавачи, като се забелязва добре изразена подкрепа на ниво от $16.25 за тройунция. Осцилаторът MACD се намира на неутрална територия около 0.00, като пробив на суровината над цена от $16.75 и негово преминаване на положителни стойности могат да бъдат приети като сигнал за бъдещо поскъпване.

CAC40

Френският индекс дава обнадеждаващи сигнали, че е на път да възобнови възходящото си движение след корекцията, претърпяна през началото на февруари. На 6-часова графика виждаме формиране на трендови канал, чиято долна граница може да се използва като вход в дълга позиция при евентуален неуспешен пробив около 5200 пункта. Допълнително потвърждение за импулс при биковете може да бъде възходящо пресичане на индикатора стохастик.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: евро | долар | пазар | акции | валути