Си Дзинпин официално е най-влиятелният китайски лидер след Мао Дзъдун

Името му е второто, което е вписано в конституцията на страната

11:38 24.10.2017

Президентът Си Дзинпин официално стана най-влиятелният лидер на Китай от управлението на Мао Дзъдун насам, пише Business Insider. Името на Дзинпин във вторник беше добавено в китайската конституция – това е вторият случай, когато се добавя името на жив лидер, откакто Дзъдун управлява от 1935 г. до смъртта си през 1976 г.

Обикновено в конституцията на Китай се вписват политическите идеологии на президентите, но единствено имената на Дзъдун и Дзинпин са включени в заглавието на тези теории в конституцията.

Изменението, наречено „Размислите на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за нова ера”, беше одобрено от всички 2300 делегати, които присъстват на ХІХ Национален конгрес на Китайската комунистическа партия. Дзинпин сега е смятан за най-важния жив партиен лидер – той е над бившите китайски президенти, както и над евентуалния си приемник.

Това отклонение от традицията показва огромна партийна подкрепа към Дзинпин и неговия стриктен лидерски стил. Тази подкрепа може да е от ключово значение, тъй като китайският президент вече гледа към потенциален трети мандат – което също би било прецедент на фона на сегашната двумандатна традиция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | президент | Конституция | Си Дзинпин | лидер | Мао Дзъдун

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини