Супер синя кървава Луна ще наблюдаваме в сряда

Явлението не е наблюдавано от над 150 години

21:22 29.01.2018
Рядко явление ще наблюдаваме в края на месеца, което носи името "Супер синя кървава Луна". На 31 януари ще станем свидетели на три явления наведнъж - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. 

Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на не повече от 364 хил. км от Земята. Синята луна е второто пълнолуние в рамките на един месец, а пълното лунно затъмнение придава на Луната червеникав оттенък, откъдето идва и названието кървава луна. 

Явлението не е наблюдавано от над 150 години и ще даде възможност на учените да наблюдават какво се случва на повърхността на Луната, когато се охлажда бързо. 

Процесът на затопляне и охлаждане на скалите на Луната, докато повърхността й е осветена или затъмнена, е изучаван през годините. Рязката температурна промяна е изключително интересно явление за учените и те ще могат да изследват по-задълбочено загадъчните му характеристики. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Луна | явление | 31 януари | супер синя кървава луна

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини