Вирусът „Сталин“ дебне из мрежата, за да изтрие цялата ви информация

Той поразява компютъра и трие всички налични данни

Снимка: Wikipedia
18:28 17.05.2018
Екипът MalwareHunter, занимаващ се с „лов“ на зловреден софтуер, се е натъкнал на опасен нов алгоритъм. Той използва образа на съветския лидер Сталин, за да внуши страх у компютърните потребители. 

Новият вирус е наречен StalinLocker, предава SputnikNews, позовавайки се на публикация на MalwareHunterTeam в Twitter. Според тях софтуерът е в състояние да изтрие всички данни на компютъра. 

При активация на StalinLocker заразеното устройство бива заключено, като на екрана се изскача портрет на Йосиф Сталин. Човек има около 600 секунди (10 минути) да въведе правилния код, в противен случай програмата изтрива всички данни на компютъра. 

От MalwareHunterTeam дават и съвет как потребителите да се справят с проблема, ако такъв възникне. Те трябва да въведат въпросния правилен код, а той се изчислява по следния начин: взема се текущата дата – тази, на която вирусът е започнал да се изпълнява, и от нея се вади 1922.12.30 – тази, на която е подписан договорът за създаване на Съветския съюз. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компютър | вирус | Сталин | StalinLocker