12 години от атентатите в САЩ

Паметта на загиналите се почита всяка година с възпоменателни мероприятия

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес се навършват 12 години от терористичните атаки срещу кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон. Трагедията отне живота на 3 хил. души и стана повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ.

Паметта на загиналите се почита всяка година с възпоменателни мероприятия, на които присъстват роднини на загиналите, спасители и герои, помогнали по време на най-големия терористичен акт в историята на света.

11 септември в САЩ се отбелязва като “Денят на патриота“. Вечерта небето над града ще бъде озарено от два огромни лъча, олицетворяващи кулите-близнаци, които ще изченат с настъпването на сутринта.

На 11 септември 2001 г. САЩ записа в историята си една от най-мащабните и най-големите световни трагедии. В рамките на няколко минути два самолета се забиха последователно в кулите-близнаци в Ню Йорк, а малко след това самолет, похитен от терористи се заби в Пентагона. Атентатът повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект, не само върху САЩ, но и върху целия свят.

Едва 12 години по-късно, на мястото на кулите-близнаци има нови очертания. Проектът на застрояването им включва пет нови небостъргача, паметник в памет на загиналите, музей, транспортен терминал и концертна зала. 

Подкрепи Economic.bg