20 милиона за щетите в Перник

Сумата тепърва ще се установява, инженери от строителното ведомство ще помага за оценката

6758 ~ 2 мин. четене

Възстановяването на щетите от земетресението в Перник ще струва над 20 милиона лева, но експертите тепърва ще уточняват сумата. От вчера общината подготвя документите, необходими на междуведомствената комисия за по-бързо задоволяване на нуждите на най-тежко пострадалите 50-60 домакинства, каза пред БНР кметът Росица Янакиева. Вече имам най-точна представа за общинската собственост, поразена от земетресението. Опитваме се бързо да възстановим най-неотложните сгради.

Най-важно е тези дни да възстановим основни дейности като образованието, детските градини и най-важното е моите съграждани да осъзнаят, че независимо от тежестта на пораженията им и от травмата от земетресението, най-важното е сами да си помогнем. Просто трябва да излязат и да започнат да с възстановителните работи. Изводите от това, което се случи и от координацията на действията по време на тази криза ще бъдат ясни по-късно. Ще има нормативни изменения, така че по-бързо и качествено да се реагира в кризисни ситуации, заяви Янакиева.

Тя каза, че за 77 сгради общинска собственост се нуждаят от неотложни възстановявания. "Това са средства, които вероятно ще надминат размера от 10 млн. лева. Вероятно и повече трябва да бъдат средствата за възстановяване на частния жилищен фонд. Нямам информация за нанесените щети на фирмите. Благодаря на тези, които активно се включваха и безусловно започнаха работа в училищата и детските градини. До края на днешния ден ще бъдем готови с всички учебни сгради, които утре ще отворят врати. За помощите на калпак нищо не мога да кажа, тези помощи са на база социалните оценки на социалните служби, приемаме документи за помощ за всяка отделна сграда", коментира Янакиева.

Междувременно стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изпраща 21 конструктори – инженери, които да подпомогнат дейността на 28-те комисии за оценка на щетите от земетресенията в Пернишка област.

Комисиите бяха създадени със заповед на областния управител на Перник Иво Петров, съобщава Фокус. Изпратените допълнително 21 експерти и специалисти ще помогнат за по-бързото приключване на огледите на сградите и оценка на годността им за живеене.

Подкрепи Economic.bg