24 млн. лв. по ОП „Транспорт“ пред спиране от ЕК

Транспортното ведомство трябва да разплаща по 100 млн. лв. месечно, за да не загуби европари по проекти, отчете служебният министър Николина Ангелкова

24 млн. лв. по ОП „Транспорт“ пред спиране от ЕК

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Одитен доклад на Европейската комисия (ЕК) предвижда финансови корекции за 24 млн. лв. Това призна на брифинг във ведомството служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която представяше своя политически кабинет пред ресорни журналисти, предаде репортер на Economic.bg.

Шефът на МТИТС призна, че одитният доклад е получен тази сутрин преди 10 ч. По този начин служебното министерство още от първите си дни трябва да се справя със спешни проблеми за отстраняване. "Току-що получих предварителен одитен доклад на ЕК. Ние можем да очакаваме финансови корекции по жп и пътни проекти за около 24 млн. лв. Трябва да отговорим в бързи срокове, за да минимизираме тези финансови корекции“, каза министър Ангелкова. Тя за пореден път увери, че задачата на служебния екип на МТИТС е "да минимизира загубите по ОПТ".

Служебният министър на транспорта поясни, че тези средства дори и да бъдат спрени, ще могат да се прехвърлят към други проекти, по които финансови корекции няма. "Получих доклада малко преди 10 часа, колеги, затова нека първо да се запознаем в детайли", оправда се тя на въпроса за кои точно проекти става дума, като поясни само, че били в "железопътния и пътния сектор".

Оказа се, че има проблем с 82 млн. евро, които задължително трябва да бъдат разплатени до края на 2014 г., за да няма нови финансови корекции. От ведомството уверяват, че средствата ще бъдат разплатени навреме. "Тези средства трябва да се разплатят, за да се постигне таргета. Ние трябва да разплатим 82 млн. евро на бенефициентите. Смятам, че с екипа ни ще успеем в тези срокове и няма да имаме проблем след 2014 г. с усвояемостта по програмата", каза още министър Ангелкова.

До края на разплащателния период по ОПТ 2014 – 2020 г. общо трябва да се усвоят 37% от евросредствата. До момента по данни на министъра са разплатени 2,5 млрд. лв., което е 63% от бюджета на ОПТ.

До момента ОП "Транспорт" е изплатила около 1 280 000 000 лв. на АПИ и около 472 000 000 лв. на ДП НКЖИ, които са достигнали до строителите. Министър Ангелкова смята, че до края на 2014 г. няма риск да има загуба на средства.

"До края на 2015 г. ние трябва да разплатим още около 1,5 млрд. лв. Или по 100 млн. месечно, за да се постигнат още около 40% усвояемост и да няма загубени средства. Ние гарантираме ритмично разплащане – това е една наистина много отговорна задача, която ни предстои", увери Николина Ангелкова.

Коментари: 0