Виктор Янукович се съгласи на предсрочни избори тази година

Външните министри на Франция, Германия и Полша правят всичко за недопускане на кръвопролития, увери Доналд Туск

Десантът от министри от ЕС успя

40 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украинският президент Виктор Янукович е изразил готовност да проведе предсрочни избори тази година. Новината съобщи премиерът на Полша Доналд Туск, цитиран от украинското издание „Обозреватель”.

Изказването е дошло по време на преговорите на държавния глава с представители на Европейския съюз (ЕС). Припомняме, че от вчера сутринта в Киев се намира "десант" от министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша - Лоран Фабиюс, Франк Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски. Тримата първи дипломати се срещат с представители на властите и опозицията в Украйна.

Полският премиер не пропусна възможността да похвали делегатите на ЕС, като добави, че „министрите правят всичко възможно да прекратят кръвопролитията в Украйна“.

По този начин продължаващите цяла нощ преговори на европейски дипломати с украинския президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията (Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок) са близо до края им, предаде на свой ред британската агенция Reuters.

Основната цел на срещата остава достигането на „споразумение за прекратяване на насилието в страната и разрешаване на политическата криза“.

 Вчера вечерта стана ясно, че сред властовия елит в Киев цари паника – десетина депутати на управляващата Партия на регионите хвърлиха оставки, а някои от тях побързаха към летището „Жуляни“. Според информация на някои украински медии сред излетелите от Украйна през летището Донецк са семействата на двамата синове на президента Янукович, както и частният самолет на олигарха No1 Ринат Ахметов, който успя да кацне в Лондон. За двата самолета с президентските синове се говори, че са върнати от Виена и досега не е ясно къде са успяли да кацнат.

Подкрепи Economic.bg