57% от пилотите на Air France остават в стачка

За първи път френските летци провеждат и уличен протест

Протест

57% от пилотите на Air France остават в стачка
Автор: Николай Марченко

Днес стачката на пилотите на френския национален авиопревозвач Air France продължава за девети пореден ден, информира агенция France Presse (AFP). Компанията ще осигури само 48% от планираните за днес полети, което все пак е малко повече от извършените вчера курсове.

Управата на авиогрупата обяви, че 57% от пилотите й участват в стачката днес, докато в понеделник този дял е бил с 8% повече - 65%. За първи път от началото на протестното движение пилотите възнамеряват да проведат днес и улични протести.

Вчера изпълнителният директор на авиокомпанията Александър де Юниак е отправил предложението към синдикатите след едноседмична стачка, коствала на компанията около 15 млн. евро на ден.

От началото на стачката на 15 септември повече от половината самолети на компанията остават на земята. Това са и най-продължителните ефективни стачни действия от 1998 г. насам.

Назначеният наскоро френски премиер Манюел Валс коментира миналата седмица, че с действията си пилотите поставят в опасност съществуването на Air France. 

Коментари: 0