85 фирми получиха пари по "Конкурентоспособност"

Четворен ръст при договорените средства по схемата от сравнение с миналата година, отчете Делян Добрев

Повече от 750 млн. лева са инвестирани във фирмите за шест месеца по линия на ОП „Конкурентоспособност“, обяви икономическият министър Делян Добрев по време на връчването на договорите на 85 фирми от резервния списък по схемата. Стойността на безвъзмездната помощ по тях е близо 60 млн. лева.

Това стана възможно, след решението на Управляващия орган по програмата от август да увеличи бюджета по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия с 85 млн. лева -  от 147 млн. лв. на 232 млн. лв. Така още 121 кандидати от резервния списък, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка, бяха поканени да сключат договори по схемата.

От сливането на Междинното звено и Управляващия орган по ОП Конкурентоспособност“ в края на април досега сме договорили проекти за 420 млн. лева. Като се има предвид, че интензитетът на помощта е около 50 %, това означава, че във фирмите се изпълняват проекти за повече от 750 млн. лева, заяви Добрев.

До момента по ОП „Конкурентоспособност“ са договорени 71.96% от ресурса на програмата, а са платени повече от 15%, отбеляза Делян Добрев. Тази статистика не включва платените средства по инструмента Джереми.

В сравнение със същия период на миналата година числата показват повече от четири пъти ръст на договорените средства и два пъти – на разплатените.

Сключените днес договори ще осигурят допълнителни работни места и живи пари за вашите компании, отбеляза и премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията.  

Коментари: 0