Рийс: Собственият добив е пътят към енергийна независимост

Според американския посланик в България страната ни трябва да продължи да развива собствените залежи на природен газ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-лесният път за енергийната независимост на България е да се увеличи процентът на собственото производство на газ. Това каза в първата си публична реч новият американски посланик в България Марси Рийс. "С изненада разбрах, че България покрива 10% от вътрешното потребление на газ от свои източници в Черно море и Централна България", каза тя.

Според нея енергетиката като цяло играе ключова роля в националната сигурност на всяка държава и за глобалната икономика като цяло. "България сега е изправена пред няколко ключови въпроса свързани с енергетиката. Те са критични за развитието на икономиката, създаването на работни места и защитата на българските потребители", коментира Рийс.

Тя говори и за основните проекти, по които работи в момента България. "Страната Ви продължава да обсъжда бъдещите стъпки в областта ядрената енергетика. Също така в края на тази година България трябва да поднови договора си за доставка на природен газ с основният си доставчик. Решението трябва да бъде взето заедно с изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни. Това е от изключителна важност за енергийната диверсификация", добави посланикът.

Рийс определи енергийната независимост на страната ни като един от ключовите въпроси, който би помогнал и за увеличаването на инвестициите. По нейните думи предвидимостта на енергийните доставки в страната е от ключово значение за инвестиционния интерес.

Коментари: 0