АЕЦ "Козлодуй" губи хиляди заради ограниченията

Ако единият 1000-мегаватов реактор не работи 24 часа, загубата на централата е 880 хил. лв., е изчислил директорът на централата Валентин Николов

228 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Атомната електроцентрала "Козлодуй" трупа огромни загуби заради незаконното ограничаване на мощностите й от тази зима. Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов, цитиран от "Стандарт". Той е изчислил, че ако единият 1000-мегаватов реактор не работи 24 часа, загубата на централата е 880 хил. лв.

"И в момента V блок е натоварен с 50% от капацитета си, а VI - със 70%. Ако продължават така да ни тормозят, нещата още повече ще се влошат", прогнозира Николов. По неговите думи така централата няма да може да изпълни инвестиционната си програма за тази година, която е 200 млн. лв., без да тегли кредит. Собствените й ресурси няма да стигнат, а НЕК продължава да й дължи над 360 милиона лева. При това положение не е ясно кога VI блок ще спре за ремонт. По програма това трябва да се случи в края на септември. Но дотогава горивото в него няма да е свършило и едва ли ще бъдат набавени необходимите средства.

По повод изявлението на министър Стойнев, че ремонтите в енергетиката се правят само на хартия, Николов подчерта: "Това в атомната централа няма как да се случи, защото ремонтите се контролират от Агенцията за ядрено регулиране и всички документи се изпращат в международната агенция. За всеки от двата хилядника има програма за профилактика и подмяна на оборудване, която се изпълнява по време на кампаниите. Тази пролет обаче е направен компромис, който не е свързан с безопасността. Заради обжалване на процедура пред КЗК част от ремонтите на V блок не са извършени, а са отложени за следващата кампания.

Подкрепи Economic.bg