Adidas, VW, Siemens и Metro страдат от санкциите към Русия

Не може от страха за икономиката си да позволим война в Европа, опонира вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел

Обратен ефект

Adidas, VW, Siemens и Metro страдат от санкциите към Русия
4241 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новите секторни санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Руската федерация (РФ) удариха по водещи в Стария свят компании, стана ясно днес.

Немският концерн Adidas публикува предупреждение за очакваното свиване на приходите, пише американският всекидневник The Financial Times (FT). Германският производител на спортни стоки призна, че това ще ускори закриването на фирмените му магазини в Русия – налице е риск за потребителските разходи в региона. Акциите на Adidas се сринаха с цели 15%.

Германският автомобилен концерн Volkswagen (VW) пък отчете спад на продажбите в Русия с цели 8% за първото шестмесечие, в сравнение със същия период на 2013 г. Още от една германска компания - веригата хипермаркети Metro, заявиха, че събитията в Русия „създават рискове за групата”. Те алармират и за рязко свиване на продажбите в Украйна.

Изпълнителният директор на немския технологичен концерн Siemens също акцентира на това, че геополитическата ситуация около Украйна "създава сериозни рискове за развитието на компанията на европейския пазар".

"Ако кризата се засили, то разбира се, ще ни се наложи да преразгледаме прогнозата си за цяла Европа за 2015 и 2016 г.", подчерта директорът на финансовата корпорация Erste Group Андреас Трайхл.

Според шефа на британско-холанската петролна компания Royal Dutch Shell Бен ван Берден, подчинените му вече са започнали да преценяват какви ще са последствията от ожесточаването на санкциите срещу руския енергиен сектор.

Вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката Зигмар Габриел също призна, че санкциите ще се отразят негативно върху икономиката на ФРГ. Той обаче бе категоричен, че „не може заради страха от икономически последици да позволяваме в Европа да се увеличават мащабите на войната и гражданския конфликт”, цитира го Deutsche Welle (DW).

Коментари: 0