Йотингер: ЕС може да се справи без руския газ

Имаме стратегия за алтернативен внос, а газохранилищата са запълнени, твърди комисарят по енергетика

Конфронтация

Йотингер: ЕС може да се справи без руския газ
236 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер спокойно реагира на заплахите от страна на Русия, че ще повиши цените на енергийните ресурси в отговор на ожесточените санкции.

«Ние можем да изкараме много дни без внос на природен газ», заяви той пред немската телевизия ARD, цитиран от Deutsche Welle (DW).  

Комисарят се похвали и със стратегията на Европейския съюз (ЕС) за енергийна независимост, която ще помогне Общността да се утвърди "без да е от значение, какво прави Русия".

Според него, все пак освен от вноса по договорите с руския монополист Газпром, ЕС разполага с алтернативни източници като Норвегия и Алжир. Също така има реална възможност за доставки на втечнен природен газ (LNG) по море. „Освен това, европейските газохранилища са добре запълнени”, подчерта Йотингер.

Той напомни, че Русия е инвестирала милиарди в газопроводи, които трябва да се изплащат. "Мисля, че зависимостта е взаимна и затова те ще се придържат към всекидневни газови доставки. Руснаците сами имат интерес от доставки на газ за Евросъюза. Те всекидневно се нуждаят от постъпления в държавния си бюджет", обясни комисарят.

Коментари: 0