Air France-KLM скоро поема пълния контрол над Alitalia

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони продължава да е против продажбата на италианския превозвач

3599 ~ 1 мин. четене

Френско-холандският превозвач Air France-KLM е в "напреднали" преговори за поемане на контрола над Alitalia - водещата авиокомпания в Италия, предаде Reuters, позовавайки се на базираният в Рим вестник Messaggero.

Alitalia е собственост на инвеститорския консорциум CAI, който купи изпадналия в несъстоятелност превозвач през 2008 г. Част от CAI вече собственост на Air France-KLM. През май от френско-холандският холдинг обявиха, че най-вероятно ще се изчакат до 2014 г., преди да използват опцията си да поемат пълния контрол над Alitalia.

Air France-KLM е предложил на акционерите на Alitalia 20% премия върху платените за авиокомпанията пари през 2008 г. Най-вероятно премията ще е в акции на компанията майка. Преди пет години CAI плати малко над 1 млрд. евро за Alitalia.

Силвио Берлускони - министър-председател на Италия с 4 мандата продължава да е против продажбата на италианския превозвач. Именно негово правителство провали последния опит за продажба на Alitalia. "Нашата страна не може да си позволи да няма своя собствена водеща авиокомпания", написа Берлускони на страницата си във Facebook.

В края на септември 2012 г. нетният дълг на Alitalia достигна 923 млн. евро, което е повишение от 61 млн. евро спрямо края на юни.

Подкрепи Economic.bg