Акциите на Apple паднаха под 600 долара

Американската технологична компания е разклатена от уволнението на Скот Форстол и слабото представяне на iPad Mini

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Акциите на американският технологичен гигант Apple паднаха под 600 долара за брой. За последно книжата бяха под тази граница в края на юли, след което поскъпнаха до рекордните 702 долара за брой през септември.

Вчера главният изпълнителен директор Тим Кук уволни 43-годишния Скот Форстол, старши вицепрезидент по разработка на мобилната платформа iOS. тя се използва в устройствата iPhone и iPad. В официалното изявление на Apple по случая не беше съобщено каква е причината за уволнението на Форстол. Според Wall Street Journal решението е взето, след като той отказа да се подпише под откритото писмо, с което Apple се извини за проблемите в Apple Maps, използвани за първи път в iOS6. Писмото беше подписано от Кук.

Освен мениджърските рокади в компанията, натиск върху акциите оказа и не особено впечатляващото представяне на най-новият продукт на Apple - iPad Mini. Очакванията на анализаторите бяха новият 7.9-инчов таблет да предизвика фурор, но вместо това устройството беше посрещнато с резерви. Отправените критики бяха основно към размера на дисплея, резолюцията и цената му от 329 долара.

"За нас радостта от 7-инчовия дисплей е възможността да го държиш с една ръка, разхождайки се из офиса или в самолета, а с другата да работиш с приложенията. С Nexus 7 на Google това е сравнително лесно, докато с iPad Mini това е малко по-трудно", коментира Тим Стивънс от технологичния сайт Engadget.

Именно днес беше първият шанс на инвеститорите да реагират на новината, тъй като вчера борсата в Ню Йорк остана затворена, заради урагана "Сенди".

На борсовата сесия днес акциите на Apple поевтиняват с 0.85% и към 20.30 ч. се търгуват за 598.86 долара за брой. В рамките на един месец книжата на компанията поевтиняха с 15%. В момента пазарната капитализация на Apple се оценява на 562.454 млрд. долара.

 

Коментари: 0