Ако Гърция махне еврото, стандартът на живот ще се срине

При този сценарий очакванията са безработицата да стане поне 34%

7060 ~ 1 мин. четене

Ако Гърция напусне еврозоната, жизненият стандарт ще се срине, доходите ще намалеят повече от два пъти, а инфлацията и безработицата рязко ще се увеличат, предупреди в свой доклад най-голямата гръцка търговска банка - Националната банка на Гърция.

Докладът се появява седмици преди насрочените за 17 юни парламентарни избори, резултатите от които вероятно ще определят дали страната ще остане в зоната на единната европейска валута или ще бъде принудена да се върне към драхмата.

Според банката опасността Гърция да напусне еврозоната вече не е чисто теоритична, но ако се стигне до такова развитие, последствията ще са драматични - доходът на човек от населението ще намалее с над 55 на сто, новата гръцка парична единица ще се обезцени с 65 на сто спрямо еврото, а рецесията, в която страната изпадна преди 5 година, ще се задълбочи.

Освен това очакванията са безработицата да достигне 34% от трудоспособното население, в сравнение с около 22 на сто сега, а инфлацията по всяка вероятност ще скочи до 30% в сравнение с настоящото ниво от 2 на сто.

Националната банка на Гърция претърпя голяма загуба през първото тримесечие на годината. Гръцките финансови институции подкрепят мерките за излизане от кризата, договорени с ЕС и МВФ през март, тъй като това би позволило на Атина да остане в еврозоната, а на банките да избегнат непреодолими проблеми с ликвидността.

Подкрепи Economic.bg