„Алфа финанс“ продаде дела си в „Софстрой“

Инвестиционният холдинг на Иво Прокопиев се разделя с 49-процентното си участие в строителната компания

720 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Алфа финанс холдинг" АД, съсобственик в който е издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, продаде участието си в "Софстрой". Инвестиционният холдинг притежаваше 49% от строителната компания. Засега не е ясно кой е купувачът на дела.

"Основната причина за това решение е, че като акционер без мажоритарен контрол, "Алфа финанс холдинг" не беше в състояние да определя политиката на компанията в една изключително трудна за строителния бизнес среда.", заяви Юри Катанов, изпълнителен директор на холдинга. "АФХ ще се концентрира върху другите си инвестиции във финансовите услуги, недвижимите имоти и производството на чиста енергия, в които има контролиращ дял, както и върху нови проекти с голям потенциал за добавена стойност", допълни той.

Мажоритарният дял от 51% е собственост на регистрираната в Малта офшорна копания Balto-Slavic Ventures Limited. Тя е собственост и се управлява от основните притежатели на базираната в САЩ инвестиционен фонд Gramercy.

Миналият месец в. "Преса" написа, че заради милиони дългове, частен съдебен изпълнител продава бетонов възел на дружеството в София. Обектът се намира до Гара Искър и представлява терен с площ 32.8 дка плюс съоръженията върху него. Имотът е бил ипотекиран в ОББ през 2009 г. срещу 2.1 млн. евро.

"Софстрой" е компания с над 60 години опит в строителството. Тя е построила НДК и "Интерпред", а в структурата и влизат 5 компании. В момента основната дейност на дружеството е строителството на високо и гражданско строителство, промишлено строителство, пътно строителство и др.

Подкрепи Economic.bg