Алжир избира президент при масови протести

Митингуващите са против поредния "изборен маскарад", в който четвърти пореден мандат се очаква да е за Абделазиз Бутефлик

Автор: Николай Марченко

В Алжир днес е денят на президентските избори, който преминава на фона на масови протести в страната, информират световните медии.

Радио „Свобода” информира, че за първия пост в североафриканската държава се борят шест кандидата. Сред тях е и действащият държавен глава Абделазиз Бутефлик, който е на власт от 1999 г. насам.

В Алжир с право на глас разполагат общо около 23 млн. граждани. Общественият рфед е осигуряван от цели 260 хил. полицаи из цялата страна.

Същевременно опозицията призова към бойкот на президентския вот. Антиправителствена демонстрация е разпръсната от полицията, допълва Euronews.

Протестиращите излязоха с лозунги за свобода и демокрация в страната и искаха провеждане на избори с истинска алтернатива на сегашната власт. Те са категорични, че са против „изборния маскарад”, в резултат на който властта всеки път идва в ръцете на Абделазиз Бутефлик.

Действащият 77-годишен президент наскоро понесе инсулт, но въпреки това се очаква да бъде преизбран за четвърти пореден мандат.

Протестът е организиран от движението „Баракат”, което се превежда като „Стига!”. Участниците в митинга се опитаха да спретнат лагер на протестиращи, но бяха спрени от полицията. Очаквано органите на реда разполагаха с в пъти по-големи сили от демонстрантите.

 

Коментари: 0