Android остава лидер при смартфоните

Пазарът нараства с 42% през 2013 година, сочи проучване

88 ~ 1 мин. четене

Android на Гугъл увеличи печалбите си в последното тримесечие на 2013 г. и така остава най-ползваната операционна система за смарт устройства. На второ място са iOS на Apple и Windows на Microsoft, показва проучване на института IDC, цитирано от БГНЕС.

През четвъртото тримесечие на миналата година Android отбеляза 78.1% дял от световните доставки на смартфони, подкрепен от 40-процентния скок в броя на доставените телефони.

Благодарение на продажбите на новите си телефони за същия период Apple е отбелязал малък растеж от 6.7% в сравнение с година по-рано. Това означава, че пазарният дял е паднал до 17.6% спрямо 20.9%, по данни на IDC.

Платформата на Microsoft е отбелязала 46.7% ръст в продажбите спрямо същия период миналата година с пазарен дял от 3%.

Продажбите на Blackberry са намалели със 77% спрямо миналата година, а пазарният дял е само 0.6%. Повечето от продажбите са на по-стари устройства, използващи операционната система Blackberry 7, вместо по-новата BB10.

Пазарите се пренасищат и средата става още по-трудна и по-конкурентноспособна, тъй като продавачите се стремят към намаляване на цените. "През 2013 г. пазарът на смартфони нарасна с 42.6% на глобално равнище, или с 430 млн. единици", съобщава IDC.

Подкрепи Economic.bg