„Анонимните“ хакнаха Северна Корея в Twitter и Flickr

Атаката идва в момент на сериозно напрежение на корейски полуостров

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Хакерcката групировка, популярна под названието „Анонимните“, е проникнала в поне два акаунта в социални мрежи, поддържани от севернокорейската държава, съобщи AFP.

Атаката идва в момент на сериозно напрежение на корейски полуостров, провокиано от проведения от Северна Корея трети ядрен опит и заплахите на Пхенян за война срещу Южна Корея и нейния основен съюзник – САЩ.

„Анонимните“ са засегнати акаунтите на севернокорейския сайт Uriminzokkiri в социалната мрежа Twitter и сайта за споделяне на снимки Flickr. Uriminzokkiri е портал, служещ за разпространяване на пропагандни материали, както и на официална информация от режима в Пхенян.

Северна Корея е създала акаунт в Twitter през 2010 г., който до момента има над 13 хил. последователи. Пхенян използва социалната мрежа основно да възхвалява своята система и нейните ръководители. Освен това, акаунтът служи за препредаване на коментари, публикувани от официалната новинарска агенция на Северна Корея.

Напрежението между Севера и Юга на Корейския полуостров ескалира през последните дни, като в четвъртък армията на Пхенян обяви, че е получила разрешение да атакува цели на САЩ. Тоталитарният режим в Северна Корея е раздразнен от наложените сакции, породени от ядрената си програма, както и от съвместните учения на войски на САЩ и Южна Корея.

Подкрепи Economic.bg