„Анонимните“ със серия атаки в деня на Гай Фокс

И България се включи в "Световния ден срещу правителствата", организиран от хакерската група

Със серия атаки на уебсайтове хакерската група "Анонимните" отбеляза днес деня на Гай Фокс. На 5ноември 1605 година символът на днешното движение - Фокс е организирал взривяването на английския парламент. Освен, за да отбележат тази дата, хакерите от "Анонимните" избраха днешния ден да бъде протестен срещу всички правителства по света.

Анонимните решиха да докажат сериозността като сринат десетки сайтове. Първи под ударите им попаднаха сайта на австралийския парламент, фенсайта на Лейди Гага и телевизията NBC.

Заплахи бяха отправени и към PayPal, Symantec и Facebook. Според някои информации хакерите са публикували в Twitter 28 хил. пароли на потребители на PayPal.

Във видеоклип, качен в YouTube, от групата призовават всички "активисти от целия свят да действат сега срещу системи за наблюдение", изграждани от правителствата и големите корпорации.

По-късно тази вечер се очаква и протест пред сградата на британския парламент в Лондон. Демонстрации ще има още в Австралия, Белгия, Канада и САЩ, Франция, Италия, Швейцария и Великобритания.

България също се включи в световния протест на "Анонимните" срещу правителствата. В София, където акцията събра около 1000 души в центъра на града, протестът завърши с ареста на младежи, които хвърляха пиратки пред сградата на Народното събрание.

Освен в столицата протести бяха планирани в още над 10 града - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Благоевград, Плевен, Стара Загора, Сливен, Сандански, Ловеч и Добрич.

Коментари: 0