Apple може да ползва дизайна на швейцарски часовници

Финансовите параметри на сделката с швейцарските железници не са ясни

204 ~ 1 мин. четене

Американската технологична корпорация Apple и Швейцарският железопътен оператор SBB са стигнали до официално споразумение, което дава право на базираната в Купертино, Калифорния компания да използва дизайна на часовника на федералните железници за своя iPad. Финансовите подробности обаче остават неясни, тъй като двете страни решиха да запазят подробностите около сделката в тайна, отбелязва kaldata.

Дизайнерите на Apple са харесали швейцарския часовник с червен секундарник, който напомня на сигналния флаг на гарите, и са го копирали за дизайна на новия Clock app на iPad в операционната система iOS 6. Именно този секундарник е символ на железниците в Швейцария, които имат патент и пълни права над този дизайн.

Преди по-малко от месец SBB и швейцарски производител на часовници изразиха съмнение, че Apple копира дизайна на емблематичния за швейцарските железници часовник. Mondaine Group заяви, че ще оспори часовника в операционната система на Apple. Mondaine има лиценз от 1986 г., който й позволява да прави часовници, базирани на класическия дизайн от XX век.

Подкрепи Economic.bg