Apple представи евтиния iPhone 5C

Очаквано технологичната компания показа и новия модел от висок клас iPhone 5S

64 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Спекулациите се оказаха верни, и на днешното специално организирано събитие Apple за първи път показа едновременно два нови модела на своя iPhone. Освен очакваното продължение iPhone 5S, американската технологична компания представи и първия си бюджетен модел - iPhone 5C. Както се предполагаше евтиният смартфон е с пластмасов корпус, който обаче има специално покритие за допълнителна здравина. Според главния дизайнер на компанията Джойни Айв "подобно качество обикновено не се очаква от пластмасов продукт, с което се опитва да запази идеята, че iPhone остава луксозен продукт".

Телефонът ще е достъпен в 5 различни цвята, включително зелено и синьо. Цената на устройството с 16 GB памет е 99 долара, а с 32 GB - 199 долара.

По-евтината версия на iPhone 5 е с почти същия хардуер като, но има някои предимства пред своя предшественик. Новото устройство е захранвано от по-мощен A6 процесор, батерията е с по-дълъг живот и е с по-добра антена. Камерата е 8-мегапикселова и разполага с фото филтри. Екранът е 4-инчов.

Моделът от висок клас iPhone 5S ще бъде наличен в три цвята - бял, черен и златист. Устройството ще има по-мощен A7 процесор, който е 64-битов - за пръв път се използва подобен чип в смартфон. Също така ще разполага с технологията "Touch ID", която удостоверява самоличността чрез пръстов отпечатък. Целта е да се замени използването на код при заключване.

 Стартовата цена на устройството е 199 долара с двугодишен договор, но както преди ще има варианти с 32 GB и 64 GB, които ще струват съответно 299 долара и 399 долара.

Смартфонът използва OpenGL/ES Version 3.0 за по-добра производителност на видео игрите. "Нивото на графична производителност е невиждана в смартфон до момента", коментира Фил Шилер от Apple.

Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че предварителните поръчки ще започнат на 12 септември, а продажбата ще започне от 20 септември. И двете устройства ще бъдат пуснати първо за продажба в Китай.

На 18 септември новата версия на мобилната операционна система - iOS 7 ще бъде достъпна за сваляне от по-старите устройства на компанията. Според Кук iOS 7 бързо ще се превърне в най-популярната мобилна операционна система в света. До края на този месец Apple ще достигне 700 млн. продадени iOS устройства. Самите възможности на iOS 7 вече са добре познати, като начало се поставя и на услугата iTunes radio.

Подкрепи Economic.bg