Асен Василев отговори на икономическия министър

Това, което направихме е, че отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд

296 ~ 3 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Процедурата за отделянето на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) работи повече от 12 месеца, има нает консултант още от предишното правителство, ние заварихме процедурата в доста забавено състояние. Това каза в интервю за "Фокус" Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката, енергетика и туризма по повод обвинения на енергийния министър Драгомир Стойнев.

"Първият казус, за който министър Стойнев говори на пресконференцията е това, че към 1 юли трябваше да бъде разделен ЕСО от НЕК. Това, което направихме е, че отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това да са хората или не", обясни Василев.

"Тази процедура е забавена, беше забавена като я заварихме и направихме всичко възможно. Единственото, което трябваше да се направи, е да се назначи новият Надзорен съвет и да се финализира отделянето на активите. Защо това не се е случило последният един месец, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО", каза още Асен Василев.

"Искам да обърна внимание на г-н Стойнев, че някои негови кадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ), по-точно назначаването на г-н Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпление", каза още служебният министър. "По същия начин, по който на Ричард Брансън му забраниха да си купи банка в Англия, тъй като беше осъждан за контрабанда, по същия начин Георги Христозов, тъй като е осъждан за валутно престъпление. Независимо кога, независимо по какъв повод, независимо дали е реабилитиран, това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ", добави той.

Според Василев след три месеца, когато изтече кредитът, който е взет и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма, не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото г-н Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ.

"Друг казус, който г-н Стойнев спомена е, че има пуснат договор за избиране на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3” – двете американски централи. Това е така, има пуснат такъв договор и такава процедура. След много разговори с двете централи стигнахме до такъв момент, в който те са готови да седнат и да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че те да могат да станат по-изгодни за българските граждани. Това нещо трябва да се прави професионално. Пусната е процедура, за да се наемат професионални преговарящи и банкери, за да могат да доведат до успешен край това начинание. Ако г-н Стойнев смята, че в министерството има достатъчен капацитет да се справи самото министерство, се радвам, че е прекратил процедурата. Моето мнение беше, че няма достатъчен капацитет в министерството и много по-добри условия при предоговарянето могат да се постигнат, когато се ползват услугите на външен консултант, който е специализиран в това”, каза още бившият служебен министър Асен Василев.

Подкрепи Economic.bg