Астрономи откриха нова планета "Годзила"

Скалистата "Kepler-10c" се намира в далечна звездна система

Автор: Божидара Иванова

Астрономи откриха скалиста планета, определена като "Мега Земя" в далечна звездна система. Космическото тяло, познато като "Kepler-10c", е толкова старо, че теоретично е трябвало да се превърне в газов гигант като Юпитер, но е останало твърдо като Земята.

Планетата е 17 пъти по-голяма и два пъти по-стара от Синята планета. Откритието й предполага, че потенциално съдържащите живот скалисти планети биха могли да бъдат много по-богати отколкото се смяташе досега.

"Това е Годзилата на Земите, но за разлика от филмовото чудовище, "Kepler-10c" дава позитивни знаци за живот", коментира д-р Димитър Съселов от Астрофизичния център "Харвард-Смитсониън", цитиран от "Скай нюз".

По думите на експерта откритието говори, че скалистите планети биха могли да възникват много по-рано от колкото се предполага. "И ако можеш да създаваш камъни, можеш да създаваш и живот", допълни още той.

Звездната система на "Земята Годзила" е на 11 млрд. години, което означава, че е възникнала по-малко от три милиарда години след Големия взрив. За сравнение Земята е грубо на около 4.5 млрд. години.

"Kepler-10c" обикаля своя еквивалент на Слънцето - част от съзвездието Draco, на всеки 45 дни. Планетата има най-малко един съсед, известен като "Kepler-10b", който е изпепеляващ "лава свят", обикалящ звездата си само за 20 часа.

Коментари: 0