Автобуси возят деца нощем

28 акта за нарушения състави ДАИ

7394 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Ученически автобуси продължават да возят деца в тъмната част на денонощието и да правят различни нарушения, които застрашават живота на превозваните ученици, съобщиха от ИА Автомобилна администрация за economymagazine.bg. Това са показали засилените проверки на ДАИ /Държавна автомобилна инспекция/, които бяха на направени от 25 юни до 8 юли.  Във връзка с началото на летния туристически сезон, провеждането на „Зелени училища“ и лагери, министър Ивайло Московски разпореди да се засили контрола пож спазване на изискванията на наредбите и закона за превозите на деца и ученици.

След катастрофата, когато автобус, возещ ученици на екскурзия падна в река Лим и загинаха деца, законът за автомобилните превози беше променен и бе наложена забрана за ученическите автобуси да пътуват нощем.

Инспекторите на ДАИ провериха 479 автобуси и съставиха 28 актове на нарушителите. Автобуси най-често нямали табели за превоз на деца, нямали  удостоверение за категоризация по системата за международна класификация на автобусите за туризъм на IRU, които имат колани и специални системи за автоматично спиране, както и за ограничаване на скоростта, нямали документ, че е направен допълнителен преглед за техническото състояние на автобуса преди да тръгне на път, каквото се изисква за колите, които водят деца. Имало е случаи , когато шофьорите нямали изисквания за този вид превоз професионален опит, обясниха от Министерствоо на транспорта.Подкрепи Economic.bg