BMW ще отвори първи завод в Мексико

Страната се превръща в притегателен център за автомобилната индустрия

160 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Германският производител на луксозни автомобили BMW ще изгради първата си фабрика за сглобяване в Мексико, съобщава MarketWatch. Компанията ще се присъедини към бума на автомобилостроенето в страната с инвестиция от 1 млрд. щатски долара.

BMW потвърдиха намеренията си, но отказаха да обявят повече подробности преди официалния анонс. Смята се, че компанията обмисля да установи производството си в централните щати Идалго или Сан Луис Потоси. Президентът на страната Енрике Нието ще е домакин на събитие утре, на което се очаква да бъде обявен инвестиционния план.

През изминалата седмица Daimler и Nissan обявиха, че ще инвестират 1,4 млрд. долара в ново производство в северноамериканската страна, където съвместно ще развиват луксозни модели. Audi (собственост на Volkswagen) вече започна строителството на собствен завод за 1,3 млрд. долара през изминалата година. В допълнение на това, през следващите месеци южнокорейската Hyundai Motor би трябвало също да разкрие плановете си за експанзия в Мексико.

Мексико се очерта през последните години като изключително конкурентоспособен производствен център, захранващ големите пазари на САЩ и Канада. Местната работна ръка е с цели 60% по-нископлатена от американската, показват данни на KPMG,а някои анализатори смятат, че тя е вече по-евтина дори от китайската. Друг плюс за страната са значително по-ниските транспортни разходи, в сравнение с конкурентите от Азия и наличието на пристанища на два океана.

Автомобилният пазар в САЩ продължава успешното си възстановяване, което привлича инвеститорски интерес в южната ѝ съседка. Анализ на Deutsche Bank прогнозира, че продажбите през тази година ще достигнат 16,1 млн. леки автомобила, а през следващата - 16,5 млн. броя. За сравнение, през 2013  г., на щатския пазар бяха продадени 15,5 млн. броя.

Инвестицията е много добра новина за местното правителство, което е изправено пред слаб растеж след встъпването на Нието през декември 2012 г. Неубедителните резултати заплашват сериозно обществената подкрепа за реформите, предприети от властите. Независимо от символичния ръст на БВП, външните инвестиции се представят добре и за 2013 г. нарастват до 38 млрд. щатски долара.

Автомобилната индустрия е „моторът” на мексиканската икономика през последните години. Ръстът ѝ изкачи страната до осми най-голям производител на моторни превозни средства и четвърти най-голям износител в света. На сектора се дължат 4% от БВП на страната и 20% от промишленото ѝ производство.

Подкрепи Economic.bg